Kuinka löytää itselleen sopiva lemmikki?

Lemmikki on suuri askel niin nuorelle kuin aikuisellekin ja moni muistaa rakkaat eläinystävänsä koko elämänsä ajan, vaikka niitä olisi ollut useampia erilaisia. Moni ensimmäistä lemmikkiä hankkiva pohtiikin, kuinka löytää itselleen sopiva lemmikki. Kyseessä ei suinkaan ole yksinkertainen asia, eivätkä kaikki lemmikit sovi jokaiselle.

Käsitys siitä, että on olemassa hevos-, kissa- ja koiraihmisiä on melko vanhentunut, vaikka monet leikkimielisesti edelleen tunnustautuvatkin juuri tietyn lajin ihailijaksi. Jokaisen lemmikin hankkivan on kuitenkin pidettävä mielessä, että lemmikit ovat muutakin kuin ihmisten seuralaisia, ja niiden lajityypillisistä tarpeista on huolehdittava silloinkin kuin ei huvittaisi.

Ei ole olemassa helppoa lemmikkiä

Moni saattaa päätyä koiran sijaan esimerkiksi kissaan tai kaniin, koska ajattelee sen olevan helpompi lemmikki. Eläintä ei tarvitse ulkoiluttaa, eikä se ole yhtä sosiaalinen kuin koira. Tämä ei kuitenkaan läheskään aina pidä paikkaansa, sillä lemmikkien yksilöllisyydet ominaisuudet vaihtelevat paljon.

Jotkut kissat haluavat koirien tapaan ulkoilla valjaissa päivittäin ja muuttuvat jopa neuroottisiksi, mikäli eivät pääse ulos. Toiset kissat taas viihtyvät mainiosti sisällä, mutta tarvitsevat runsaasti erilaisia aktivoivia leluja, joita saavat metsästää. Kaupungissa kissoja ei ole mahdollista päästää ulkoilemaan samoilla tavoin kuin maalla ja luonnosta välittävä omistaja tietää, ettei kissa kuulu Suomen luontoon, joten se ei saa liiaksi ulkoilla ilman valvontaa varsinkaan pihapiirin ulkopuolella.

Minkään lemmikin ei voida suoraan sanoa olevan suoraan helppo lemmikki, vaan kaikki eläimet vaativat hoitoa ja huolenpitoa. Toiset mahdollisesti vähän vähemmän, mutta pienempi työn määrä ei kuitenkaan välttämättä ole synonyymi helppoudelle. Jokaisen lemmikin ottajan on siksi tiedostettava tämä, ja ymmärrettävä että vastuu on aina sillä, joka ottaa lemmikin itselleen.

Kuinka löytää sopiva lemmikki?

Varsinaisesti ainoa tapa tietää, sopiiko lemmikki itselle, on viettää aikaa kyseisen lajityypin edustajan kanssa ja katsoa miten se sujuu. Lemmikeistä kannattaa myös etsiä mahdollisimman paljon tietoa ja kysellä erilaisilta foorumeilta lemmikin omistajien mielipiteitä ja sitä kuinka paljon aikaa päivässä tai viikossa he käyttävät lemmikin hoitoon ja minkälaista hoito on. Tämän jälkeen voi pohtia sopiiko oma elämäntyyli lemmikin hankkimiseen, vai kannattaako asiaa kenties vielä harkita.