Lemmikkien hyvinvointi on ihmisen vastuulla

Lemmikit ovat ihmisille tärkeitä kumppaneita, jotka lähes kaikkien lemmikkien joskus omistaneiden mukaan antavat enemmän kuin ottavat. Tässä blogissa on aiemmin kirjoitettu erillinen artikkeli koirarotujen hyvinvoinnista, mutta jokaisen lemmikin omistajan on huolehdittava lemmikkinsä hyvinvoinnista, lajista riippumatta. Varsinkin kun trendinä on ollut lemmikkien määrän lisääminen maailmassa, täytyy ihmisten varmistua siitä, että he todella kykenevät huolehtimaan lemmikistään ja tarjoamaan sille sellaiset olosuhteet, jotka ovat olennaiset hyvinvoinnin kannalta.

Ruoka ja juoma

Jokaisen lemmikin omistajan tulee selvittää, minkälaista ruokaa oma lemmikki tarvitsee ja mahdollisesti huomioida yksilölliset tarpeet, kuten allergiat. Useimmille lemmikeille vesi on ainoa tarpeellinen janojuoma, mutta juomatarve on myös hyvä tietää, sillä esimerkiksi liiallinen juominen voi viitata sairauteen tai siihen, että ruoka ei ole tarpeeksi ravitsevaa.

Hoidon tarve

Aivan kuten ihmisetkin, toisinaan lemmikit sairastuvat ja on ihmisen vastuulla huolehtia sairauksien ennaltaehkäisystä ja siitä, että sairastuessaan lemmikki saa asianmukaista hoitoa. Eläinlääkärilaskut ovat kalliita, sillä yhteiskunta ei Suomessa osallistu niiden korvaamiseen. Jokaisen lemmikin hankkivan kannattaakin varautua pienellä säästösummalla korvaamaan yllättävätkin eläinlääkärimenot. Lisäksi lemmikki tulee rokottaa asianmukaisesti, mikäli sillä on riski sairastua joihinkin tauteihin, joihin on olemassa rokote.

Sairauksien ennaltaehkäisyyn kuuluu myös oikeanlainen ruokinta ja ennen kaikkea oikeat ruokintamäärät. Moni osoittaa rakkauttaan helposti makupaloilla, ymmärtämättä että lemmikki ei osaa säännöstellä omaa ruoan tarvettaan. Eläinten alkukantaiset vaistot ohjaavat niitä helposti syömään aina, kun ruokaa on tarjolla ja tämä johtaa lihomiseen ja ruoansulatusvaivoihin. Lihominen puolestaan voi aiheuttaa nivelongelmia ja diabetes-riskin, sekä monia muita ylipainoon liittyviä ongelmia.

Seura ja aktiviteetit

Lemmikkien seuran tarve on sekä lajista riippuvainen, että myös yksilöllinen ja jokainen voi päätellä oman lemmikkinsä sosiaalisuuden ainoastaan niin, että viettää sen kanssa riittävästi aikaa ja perehtyy erilaisiin tietolähteisiin siitä, kuinka paljon lemmikki keskimäärin tarvitsee ihmisen seuraa. Ihmisen on lisäksi huolehdittava siitä, että lemmikki saa riittävästi aktivointia, eli pystyy kotonakin eläessään noudattamaan lajille tyypillistä käytöstä. Monet käytösongelmat erityisesti kissoilla ja koirilla saattavat johtua ikävystymisestä tai vääränlaisesta elinympäristöstä. Huolehtimalla ympäristön sopivuudesta tarjoaakin lemmikilleen ja itselleen paremman elämän.

Vastuuta onkin hyvä kantaa omasta lemmikistä ja yleisesti eläimistä. Vastuunkanto on esimerkin näyttämistä, kuten vastuullisesta pelaamisesta tunnettu euro 2020 online, vaikka kyseessä on vedonlyöntisivu, ei se tarkoita ettei vastuuta silti pitäisi ottaa.